Keittiön suunnittelu

Keittiösuunnittelussa on monta huomioitavaa asiaa, jotta lopputuloksesta tulee toiminnallinen ja esteettisesti kaunis. Keittiö suunnittelu alkaa tilan hahmotuksesta, jossa huomioidaan tilan koko, ikkunoiden ja ovien paikka sekä vesipisteen paikka. Vesipisteen siirtäminen on mahdollista, mutta se on suurempi ja kalliimpi työ kuin esimerkiksi sähköpisteiden siirtäminen. Keittiön yleisimmät mallit ovat I, II, L ja U ja niihin yhdistettynä saareke ja niemeke. Saareke mahdollistaa avoimen ja ilmavan pohjaratkaisun keittiön ja olohuoneen välille. Saareke luo lisää säilytys-, työskentely ja ruokailutilaa. Saarekkeeseen voi sijoittaa kodinkoneita ja vesipisteen, jotka helpottavat ruuanlaittoa. Kaapistojen ja saarekkeen välillä on hyvä olla vähintään 120 cm, jotta kaikki laatikot mahtuvat hyvin aukeamaan ja keittiössä on tarpeeksi tilaa työskennellä. Työtason korkeutta voi hyvin säätää, standardi on 90 cm.

Keittiön toiminnallisuus, työjärjestys, ergonomia ja estetiikka

Kaappien valinnoissa ja sijoittelussa huomioidaan käytännöllisyys sekä tarkat mitoitukset, joilla maksimoidaan säilytys tehokkuus. Säilytystilan kartoituksen yhteydessä on hyvä karsia ylimääräiset tavara pois. Kylmälaitteiden sijoittelussa tulee huomioida ilmankiertotila ja niitä ei suositella sijoitettavaksi lämpöä tuottavan laitteen kuten astianpesukoneen, uunin tai patterin viereen. Pehmeästi sulkeutuvat kaapinovet lisäävät varmasti arjen mielekkyyttä. 

Ruuan valmistusta varten tarvitaan vesipiste, roskien lajittelu, työtaso, liesi ja uuni. Vesipisteen valinnassa on hyvä huomioida altaan koko ja materiaali. Halutaanko altaan koko mitoittaa siten, että siinä voi pestä uunin pellit? Hana ja allas kannattaa katsoa samalla kertaa yhteensopiviksi. Entä tuleeko hana astianpesukone liitännällä vai ilman? Vesipisteen läheisyyteen sijoitetaan useimmiten roskien lajittelupiste. Tässä suosittelen miettimään ergonomiaa ja sijoittamaan vetolaatikon heti pöytätason alapuolelle. Työtasoista löytyy laaja valikoima eri materiaalivaihtoehtoja, laminaatista kvartsi tasoon, joiden hinnoissa on isoja eroja. Lieden sijoittelu tulisi olla ruuan esivalmistelu pisteen läheisyydessä. Uunin voi sijoitella myös ylemmäksi, joka parantaa ergonomiaa. Ruuan tarjoiluun varataan tasotilaa ja lisäksi suunnitellaan erillisen ruokailutilan paikka, jos tila antaa siihen mahdollisuuden. Liian suuri ruokapöytä voi tukkia koko tilan eli muista tarkastaa tarvittavat kulkureitit. Ruokailun jälkitöitä varten mietitään toiminnallinen alue, johon kuuluu vesipiste, astianpesukone ja kaapistot.

Kun kaapistot ja kodinkoneet ovat löytäneet paikkansa siirrytään valaistukseen ja määritetään pistorasioiden paikat. Valaistuksessa on hyvä huomioida riittävä yleisvalaistus, työtasojen kohdevalaistus ja ruokapöydän valaistus. Lisäksi kaappien sisälle voi asentaa esimerkiksi led valoprofiileja. Pistorasioita voi asentaa pöytätasoon, seinään ja esimerkiksi aamiaiskaapin sisään.

Kun keittiön toiminnallisuus on valmiina, määritetään materiaalit-, värit ja kiiltoasteet, jotka sopivat kodin muihin materiaaleihin. Materiaalivalinnoissa on hyvä miettiä kulutuksen, kosteuden ja pesun kestävyyttä. Estetiikan osalta huomioidaan, että katto, seinä, lattia, kaapistojen ovimallit, vetimet, työtason materiaali, välitilan materiaali, kodinkoneiden väri, hana, allas, pistorasiat, valaisimet ja ruokailutilan kalusteet sopivat hyvin yhteen.

Keittiön huolellinen suunnittelu on ensi arvoisen tärkeää. Se vie aikaa ja vaatii tarkkuutta, mutta on välttämätöntä, jotta päästään siistiin ja toimivaan lopputulokseen.

Alessia Design suunnittelee kokonaisvaltaisesti kodin sisustuksia. Tavoitteenamme on luoda toiminnallisia ja uniikkeja kokonaisuuksia, missä asiakkaamme viihtyvät. Toiveista toteutukseen! Tarvittaessa suosittelemme tekijät remonttiin.
Kun kaipaat suunnitteluapua, varaa aika ilmaiseen alkukartoitukseen:
Katja Vinni 040-5894205
[email protected]

Viimeisimmät artikkelit

Keittiön suunnittelu

Keittiösuunnittelussa on monta huomioitavaa asiaa, jotta lopputuloksesta tulee toiminnallinen ja esteettisesti kaunis. Keittiö suunnittelu alkaa tilan hahmotuksesta, jossa huomioidaan tilan koko, ikkunoiden ja ovien paikka

Lue lisää »

Kylpyhuoneremontti

Kylpyhuone on kodin kalleimpia tiloja, joten se kannattaa suunnitella ja remontoida huolella. Kylpyhuoneremonteissa kannattaa hyödyntää sisustusalan ammattilaista, jotta kaikki tarpeellinen tulee huomioitua ja vältyt mahdollisesti

Lue lisää »