Valaistussuunnitelma

Kun luonnonvalon määrä vähenee ja moni herää tarkastelemaan kodin valaistusta. Huomaamme jos koti on liian pimeä, se kaipaa lisää tunnelmaa tai värisävyt näyttävät tunkkaisilta. Kuulostaako tutulta?

Valo vaikuttaa hyvinvointiimme, se antaa meille energiaa, ohjaa ja auttaa meitä toimimaan. Valaistuksen avulla havaitsemme tilan, värit, muodot ja varjot. Kodin valaistukseen todellakin kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvin suunniteltu valaistus herättää tilan henkiin, luo tunnelmaa ja tyylikkyyttä, korostaa erilaisia pintoja, ei häikäise on säädettävä, virkistää ja rauhoittaa. Valaistuksella on suuri merkitys sisustuksen lopputulokseen.

Valaistussuunnittelussa huomioidaan monia eri osa-alueita, jotta kokonaisuudesta tulee toimiva ja miellyttävä. Uudiskohteen tai remonttikohteen valaistussuunnitelma kannattaa teettää sisustussuunnittelun yhteydessä, kun tilan kalustejärjestys on päätetty niin sen jälkeen on hyvä miettiä myös valaistusasiat kuntoon.

Miten syntyy hyvä valaistus?

Tärkeintä hyvän valaistuksen luomisessa on valita valaistava kohde oikein, käyttää sopivia valaisimia ja sijoittaa valaisimet tarkoituksen mukaisesti oikeille paikoille. Valaistus voi olla tilojen rakenteisiin upotettavia valaisimia. Tämä on tehokas keino luoda tilaan hillittyä tunnelmaa. Sisustukselliset irtovalaisimet luovat tiloihin tyyliä ja tunnelmaa. Sisustusvalaisimia voisi kutsua sisustuksen koruiksi ja helmiksi.
Mielenkiintoisen ja vaikuttavaan valaistus lopputulokseen päästään yhdistelemällä epäsuoraa- ja kohdevalaistusta sekä muistamalla valaisimien sijoittelun kerroksellisuuden. Tilan eri valonlähde pisteet toimivat eri käyttötarkoituksiin ja niitä on hyvä olla useampia samassa tilassa. Valonmäärä tulee huomioida huoneen kokoon nähden. Huonon ja riittämättömän valaistuksen voi toki joskus korjata pelkästään polttimoja vaihtamalla. Himmennettävyys ja värilämpötilan säädettävyys on iso plussa valaisimissa. Nämä vaikuttavat tunnelmaan ja siihen millaisena näemme eri pinnat. Värintoistokyky (CRI) on myös tärkeää huomioida valaistuksessa, jotta sisustuksen värit toistuvat mahdollisimman todenmukaisesti.
Valaistuksen tärkeinä kulmakivinä on valon ja varjon kontrastit sekä heijastuksen suunta. Tämä onkin valaisimia valittaessa yksi tärkeimpiä kriteerejä.
Irtovalaisimien tyyli valitaan sisustustyylin mukaan niin, että kaikki valaisimet sopivat keskenään yhteen. Valaisimen koko ja väri tulee sovittaa tilaan ja kalusteisiin nähden sopusuhtaisesti. Kiintovalaisimissa esim. led nauhoissa on hyvä tarkastella valmistajien ilmoittamaa käyttöikää.

Tässä valaistussuunnittelun muistilista:

 • yleis-, työ- ja tunnelmavalaistus
 • epäsuora- ja kohdevalaistus
 • valon määrä
 • valon värilämpötila
 • värientoistokyky
 • asennus ja säädettävyys
 • sijoittelun kerroksellisuus
 • valon ja varjon kontrastit
 • heijastuksen suunta
 • valaisimen tyyli ja koko
 • valaisimen ja lampun valinta
 • käyttöaika ja energiakulutus

 

Kiinto- ja irtovalaistussuunnitelma pitää sisällään; valaisimien ja polttimoiden valinnat ja hankintapaikat, huonekohtaisen valaistusluettelon, suunnitelman pohjakuvassa, tarvittavat asennus ja työselostukset sähköasentajalle.

Alessia Design suunnittelee kokonaisvaltaisesti kodin sisustuksia. Tavoitteenamme on luoda toiminnallisia ja uniikkeja kokonaisuuksia, missä asiakkaamme viihtyvät. Toiveista toteutukseen! Tarvittaessa suosittelemme tekijät remonttiin.

Kun kaipaat apua valaistussuunnittelussa, niin olethan yhteydessä:
Katja Vinni 040-5894205
[email protected]

Viimeisimmät artikkelit

Walk-in closet

Tuletko onnelliseksi, kun tavaroilla on oma paikkansa ja ne ovat järjestyksessä? Walk in closet on nykyään monen toivelistalla ja kasvattaa suosioitaan etenkin pukeutumiseen panostavien ihmisten

Lue lisää »

Keittiön suunnittelu

Keittiösuunnittelussa on monta huomioitavaa asiaa, jotta lopputuloksesta tulee toiminnallinen ja esteettisesti kaunis. Keittiö suunnittelu alkaa tilan hahmotuksesta, jossa huomioidaan tilan koko, ikkunoiden ja ovien paikka

Lue lisää »

Kylpyhuoneremontti

Kylpyhuone on kodin kalleimpia tiloja, joten se kannattaa suunnitella ja remontoida huolella. Kylpyhuoneremonteissa kannattaa hyödyntää sisustusalan ammattilaista, jotta kaikki tarpeellinen tulee huomioitua ja vältyt mahdollisesti

Lue lisää »

Valaistussuunnitelma

Kun luonnonvalon määrä vähenee ja moni herää tarkastelemaan kodin valaistusta. Huomaamme jos koti on liian pimeä, se kaipaa lisää tunnelmaa tai värisävyt näyttävät tunkkaisilta. Kuulostaako

Lue lisää »